15.2.06

küresel ısınma

Sibirya soğukları denen soğuk hava dalgasının etkisiyle küresel ısınma muhabbetleri de prim yapmaya başladı. Ben bile soğuktan titrerken bumbala' ya: 'Bu ne soğuktur ya, harbi doğru mu bu küresel ısınma olayı falan?' diye sordum. Ama tabii ki öyle iki günlük soğukla küresel ısınma falan olmaz, hikaye bunlar :)

Bakın tam da bu aylarda 1621 yılında ne olmuş:
1621 yılının 24 Ocak gününden başlayarak, 8 Şubat' a kadar İstanbul' a aralıksız kar yağdı. Bu yüzden önce Haliç dondu. İstanbul Boğazı'nda ise, orta kısımda küçük bir nehir genişliğindeki yer hariç, her tarafı buzlarla kaplandı. Nihayet 9 Şubat sabahı yataklarından kalkan İstanbullular Boğazın da kalın bir buz tabakasıyla kaplanmış olduğunu hayret ve dehşet içinde gördüler. Haliç ve Boğaz'daki bütün gemiler ve tekneler buzlar arasında sıkışıp kaldılar. Haliç' in ve Boğaz' ın iki yakasında oturanlar, günlerce bu kalın buz tabakalarının üzerinden karşıdan karşıya yürümek suretiyle geçmişlerdi.


Bu aralarda baya soğuk, hele kar yağmadığı zaman kuru soğuk çok kötü. Bizim apartmana da durmadan kömür taşıyorlar ama kaloriferlerden pek verim alamıyoruz, bu yönetici ve kapıcı ne yapıyor kömürleri bilmem...